Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyurcsány már nincs is?
  2008-05-28 21:48:43, szerda
 
  Gyurcsány már nincs is?



Publicisztika
Most valóban forró ősz várható, a fontos törvények tárgyaláskor keletkező valódi konfliktusok alakulhatnak ki az MSZP és az SZDSZ között, a turbulencia akár kitermelheti Gyurcsány kihívóját is - mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Fricz Tamás. Böszörményi Nagy Gergely szerint legkésőbb az EP-választások után útilaput köthetnek Gyurcsány talpára. Kiszelly Zoltán úgy véli: Veres János és Kiss Péter interpellációkra adott válaszainak leszavazása a kisebbségi kormány lejtmenetének kezdete lehet.


Úgy tűnik, hogy az SZDSZ kezdi komolyan venni a konstruktív ellenzékiség szerepét - jelentette ki Fricz Tamás az MNO-nak a kisebbségi kormány hétfői ,,interpellációs bakijával" kapcsolatban. Emlékeztetett: a koalícióból való kilépés után még az látszott az SZDSZ-en, ,,maguk ijedtek meg leginkább a saját lépésüktől", vagyis ,,riadtan megszavaztak mindent az első hetekben, lojális ellenzékként működtek". Mintha megértenék az ellenzékiség lényegét, ,,nyilván ennyi év együttlét után nem lehetett könnyű ellenzékbe kerülni az MSZP-vel szemben". Ez racionális lépés lehet a párt részéről. Az SZDSZ-nek sok lehetősége nincsen arra, hogy komoly párt maradjon, csak hogy az ellenzékiséget komolyan vegye, ,,és ne meneküljön vissza azonnal az MSZP karjaiba"- folytatta Fricz.

Valóban tapasztalható egyfajta identitásképző folyamat is - mondta az elemző felvetésünkre, mert mint hozzátette, ha ,,visszamennek a koalícióba, akkor a tekintélyük maradékát is elveszítik", komolytalanná válnak, ,,olyan párttá, amely sírva megy vissza az MSZP-hez ha egyedül marad". Ez egyenlő a parlamentből való kieséssel - mondta Fricz. Másik lehetőség: az SZDSZ komolyan veszi az ellenzéki létet, ezzel pedig megerősítik az identitásukat és visszaszerezhetik azokat a szavazóikat, akiket még 1994-ben veszítettek el, amikor összeálltak az MSZP-vel.

Kóka, Fodor és Gyurcsány a bélyegével

Most úgy tűnik, hogy Fodor Gábor lehet az SZDSZ elnöke, akinek az irányzata is eltér Kóka Jánosétól - mondta a politológus. Míg Kóka egy ,,erősen liberális" vonalon mozog, addig kihívója, Fodor egy szociálliberális mentalitást képvisel. Fricz megjegyezte: ha Kóka lenne az új elnök, akkor az SZDSZ kívül maradna a koalíción, ,,ez pedig tényleg elvezetne az előre hozott választásokig". Ugyanakkor Fodor lebegteti a visszatérés lehetőségét, ám mint a politológus megjegyzi, neki is ,,szembe kell néznie azzal, hogy meghatározó személyek" is amellett szólnak, ,,komolyan kell venni az ellenzéki létet". A politológus szerint Fodor köreiben is vannak ilyen kritikus hangok.

Gyurcsányon súlyos bélyeg van, mert Európában még sehol nem hallottunk olyan kiszivárgott beszédet, mint amilyen az őszödi volt - fogalmazott Fricz, ezt a bélyeget pedig semmivel sem lehet eltávolítani róla. Pontosan tudják az MSZP-ben, ,,mindenképpen béna kacsa már, vele nem lehet már mit kezdeni". A politológus szerint a szocialisták görcsösen keresik mind a leváltás lehetőségét, mind azt a személyt, akit Gyurcsány székébe ültetnek. Mivel egy ,,nagyon markáns személyiség, aki felvállalja a harcot" eddig nem állt elő, Gyurcsány még a helyén van - tette hozzá.

Az erőtérben Bajnai Gordon, Gráf József és Szili Katalin neve forog, a robbanáshoz az kell, hogy valamelyikük mögé odaálljon egy többség, amely bukás után sem engedi a ,,süllyesztőbe kerülni" - teszi hozzá. Ősszel nagy mozgolódás lehet a szocialisták köreiben, addigra felállhat az új jelölt is - véli Fricz. Az eróziót, a körvonalazódó megosztottságot felerősíthetik az egészségüggyel és az adótörvényekkel, illetve nem utolsó sorban a költségvetéssel kapcsolatos viták is.

Az SZDSZ keményen betarthat a kisebbségi kormánynak

Igennel válaszolt Fricz arra a felvetésre, hogy az egészségügy és az adótörvények esetében az ,,SZDSZ kőkeményen közbeszólhat", ez ,,már az első lakmuszpapír, ami valóban súlyos válságot idézhet elő". E két területen az MSZP már nem ,,táncolhat vissza addig", amíg az az SZDSZ-nek elfogadható. Ha mégis így történne, vagy az SZDSZ elfogadná a sajátjától teljesen eltérő koncepciókat, ,,akkor ismételten mindkét párt súlyos hitelvesztésen menne keresztül". Forró ősz várható, mert most elkerülhetetlennek látszanak a valódi konfliktusok - tette hozzá a szakember.

Kiszelly: A leszavazások a kormány bizalmi tőkéjét emésztik fel

Valóban a kisebbségi kormányzás lejtmenete lehet - fogalmazott Kiss és Veres válaszainak parlamenti leszavazásával kapcsolatban Kiszelly Zoltán. Ha az SZDSZ elnökválasztása után nem alakul új koalíció, ,,akkor valóban esetenként szavaznak majd a képviselők, az SZDSZ pedig lelkiismereti vagy ad hoc módon voksol majd". Nem lehet számítani arra, hogy minden törvény, vagy interpellációra adott válasz átmegy, ez pedig ,,biztos, hogy a kormány bizalmi és politikai tőkéjét csökkenti". Vagyis - fogalmaz a politológus - ,,ha már huszadszor szavazzák le a törvényjavaslatát vagy az interpellációkra adott válaszát, az nem jó a kormánynak". Ez pedig az előre hozott választásokat valószínűsíti - tette hozzá Kiszelly.

A leszavazásnak főleg gazdasági szempontból van jelentősége, hiszen ekkor csökken a befektetők bizalma is, nincsenek új törvények, és ,,jön a leminősítés".

Gyurcsány szokatlan némaságával kapcsolatban Kiszelly Zoltán hasonló jelenséget vél felfedezni, mint a napokban visszavont egészségügyi törvény első elfogadása előtti időszakban. Magyarán ,,Gyurcsány visszavonul, amíg az SZDSZ-ben el nem dőlnek a dolgok". Nem akarja elkötelezni magát, nem akarja szűkíteni a politikai mozgásterét. Bajnai Gordon látványos erősödésével kapcsolatban a politológus megjegyezte: Gyurcsány szeret mellékhadszíntereket létrehozni, hiszen amíg az MSZP azzal van elfoglalva, hogy ,,Kiss Péter vagy Bajnai", addig van lehetősége manőverezni. Kiszelly emlékeztetett az államfőválasztásra, amikor Szili Katalint nyomták az államfői tisztség felé, de ,,közben megszerezte a párt vezetését".

Feladatai vannak az ellenzéknek is

A miniszterek leszavazása csak úgy válhat rendszeressé, ha az ellenzék maximális létszámban vesz részt a parlament ülésein, és egységes álláspontot képvisel a kormánnyal szemben - hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet elemzője. Böszörményi Nagy Gergely emlékeztet: jelenleg még sokszor előfordul, hogy hiányosak az ellenzéki széksorok, ezért nem mindig sikerül egy-egy leszavazási kísérlet. Kiss Péter és Veres János esete azonban rávilágít a kisebbségi kormány sérülékenységére - teszi hozzá, s mint megjegyzi, ,,a kabinet stabilitása mostantól nagy mértékben az ellenzéken múlik".

Az MSZP és az SZDSZ viszonyának valódi lakmuszpapírja természetesen a költségvetés őszi vitája lesz - véli az elemző.

Ha az SZDSZ hitelessé kívánja tenni a ,,konstruktív ellenzéki párt" imázsát - jegyzi meg Böszörményi -, akkor politikai mozgástere az elnökválasztás eredményétől függetlenül szűk marad. Ehhez ugyanis a következő hónapokban rendszeresen, és hangosan támadnia kell a kormányt, amiért az visszalépett a reformoktól (ismert, Gyurcsány ,,bársonyos reformokról" beszélt - a szerk.). Az önálló szabad demokrata hangnemet Fodor és Kóka támogatói egyaránt elvárják jelöltjüktől. A kormánnyal való egyezkedés, a koalícióba való visszatérés nem szolgálná az általuk megálmodott, független SZDSZ érdekeit - teszi hozzá az elemző.

Bajnai tényleg válthatja Gyurcsányt?

Bajnai Gordon valóban a miniszterelnök lehetséges utódainak körébe tartozik, esélyeit azonban több tényező is árnyalja. Nem rendelkezik politikai beágyazottsággal az MSZP-n belül - fogalmazott az elemző az MNO felvetésére, amely szerint Bajnai látványosan aktivizálódik. Továbbá - folytatja - a miniszter magát reformpolitikusként pozícionálja, ezért kevésbé lehet alkalmas a szociális biztonságra vágyó, mára elpártolt MSZP-szavazók visszahódítására, mint például Kiss Péter. Ugyanakkor Bajnai esélyét növeli, hogy konszenzuskereső, higgadt politikusi arculatot épített fel, ami illik a szocialisták új, nyugalmat és békét hangsúlyozó stratégiájában.

Böszörményi Nagy Gergely szerint Gyurcsány cseréjének több időpontja is lehetséges. Vagy az idei nyáron, ,,amikor a politikai uborkaszezon mérsékli a botrány lehetőségét mind az MSZP-n belül, mind az országos nyilvánosságban". Lehetséges időpont ,,a 2009-es költségvetés parlamenti vitájának kezdete, amikor az MSZP egy új miniszterelnököt is bevethet annak érdekében, hogy támogatást szerezzen az ellenzéki pártok közül, s ezzel megakadályozza a kormány bukását".

Az elemző egy harmadik lehetőséget is megemlít, vagyis a 2009 júniusában tartandó EP-választások után, amikor egy új kormányfő függetlenítheti magát elődjének sikertelenségétől, és ,,tiszta lappal" fordulhat rá a parlamenti választások hajrájára.

Emlékezetes, hogy Juhász Ferenc minap arról beszélt, hogy az SZDSZ-en múlik, mikor lesz választás. Ezzel kapcsolatban a Nézőpont Intézet elemzője úgy vélekedett, hogy az SZDSZ-nek csak akkor éri meg az előre hozott választás, ha ,,konstruktív ellenzéki pártként" addig sikerül visszaszerezniük választóik bizalmát. Erre a nyáron szokásos politikai uborkaszezonban még nem lesz lehetőség, csak a 2009-es költségvetés őszi vitája során - teszi hozzá Böszörményi, és mint mondta, ha az SZDSZ ,,tétmeccsen" is kiáll a kormánnyal szemben, és visszaszerzi hitelességét, 2009-ben már esélyes lehet az öt százalékos parlamenti küszöb átlépésére is.

Lippai Roland

MNO
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konszenzuskereső, visszaszerezniük, interpellációkra, beágyazottsággal, visszahódítására, miniszterelnököt, szociálliberális, sérülékenységére, adótörvényekkel, elnökválasztása, költségvetéssel, uborkaszezonban, nyilvánosságban, függetlenítheti, interpellációra, megosztottságot, megakadályozza, ellenzékiséget, felerősíthetik, leszavazásával, stratégiájában, miniszterelnök, elnökválasztás, hitelvesztésen, interpellációs, identitásképző, lakmuszpapírja, egészségüggyel, emlékeztetett, természetesen, választásokat, leszavazásnak, komolytalanná, felvetésünkre, lejtmenetének, identitásukat, fontos törvények, turbulencia akár, kisebbségi kormány, konstruktív ellenzékiség, koalícióból való, saját lépésüktől”, első hetekben, ellenzékiség lényegét, párt részéről, ellenzékiséget komolyan, elemző felvetésünkre, tekintélyük maradékát, parlamentből való, ellenzéki létet, szociálliberális mentalitást, előre hozott, Magyar Nemzet Online-nak Fricz Tamás, Böszörményi Nagy Gergely, Kiszelly Zoltán, Veres János, Kiss Péter, Fricz Tamás, Fodor Gábor, Kóka Jánosétól, Ugyanakkor Fodor, Bajnai Gordon, Gráf József, Szili Katalin, Szili Katalint, Nézőpont Intézet, Ugyanakkor Bajnai, Juhász Ferenc, Lippai Roland,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Volt egy...  képre írva  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Bella István: Zsoltár  Amit átélünk,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Emlék  Facebookon kaptam  Naplemente  Emlék  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  Pillangó  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ázzal aki csak szép  A lelki élet nem arról szól, ....  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Minden gyerek jó.  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Naplemente  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Viharban csak az a fa marad ál...  Nehezen engedem  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Minden gyerek jó.  A könnyek összegyűjtése  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fontos törvények, turbulencia akár, kisebbségi kormány, konstruktív ellenzékiség, koalícióból való, saját lépésüktől&#8221, első hetekben, ellenzékiség lényegét, párt részéről, ellenzékiséget komolyan, elemző felvetésünkre, tekintélyük maradékát, parlamentből való, ellenzéki létet, szociálliberális mentalitást, előre hozott, visszatérés lehetőségét, politológus megjegyzi, ellenzéki létet&#8221, politológus szerint, őszödi volt, bélyeget pedig, szocialisták görcsösen, leváltás lehetőségét, erőtérben Bajnai, szocialisták köreiben, körvonalazódó megosztottságot, költségvetéssel kapcsolatos, kisebbségi kormánynak, adótörvények esetében, első lakmuszpapír, sajátjától teljesen, valódi konfliktusok, kormány bizalmi, kisebbségi kormányzás, politológus &#8211, törvényjavaslatát vagy, interpellációkra adott, leszavazásnak főleg, befektetők bizalma, napokban visszavont, politikai mozgásterét, politológus megjegyezte, államfői tisztség, párt vezetését&#8221, miniszterek leszavazása, ellenzék maximális, parlament ülésein, kormánnyal szemben, ellenzéki széksorok, kabinet stabilitása, ellenzéken múlik&#8221, költségvetés őszi, elnökválasztás eredményétől, következő hónapokban, önálló szabad, kormánnyal való, koalícióba való, általuk megálmodott, miniszterelnök lehetséges, miniszter magát, szociális biztonságra, idei nyáron, politikai uborkaszezon, botrány lehetőségét, 2009-es költségvetés, ellenzéki pártok, kormány bukását&#8221, harmadik lehetőséget, 2009 júniusában, parlamenti választások, nyáron szokásos, konszenzuskereső, visszaszerezniük, interpellációkra, beágyazottsággal, visszahódítására, miniszterelnököt, szociálliberális, sérülékenységére, adótörvényekkel, elnökválasztása, költségvetéssel, uborkaszezonban, nyilvánosságban, függetlenítheti, interpellációra, megosztottságot, megakadályozza, ellenzékiséget, felerősíthetik, leszavazásával, stratégiájában, miniszterelnök, elnökválasztás, hitelvesztésen, interpellációs, identitásképző, lakmuszpapírja, egészségüggyel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.